ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ 2021 Ποιος είναι το φαβορί για να την κερδίσει;;

 

Εν αρχή, τι είναι η Χρυσή Μπάλα; Μια ποδοσφαιρική διάκριση που ως το 2009 δινόταν κάθε χρόνο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης, αναφερόταν επίσης ως το βραβείο του «Καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς» (European Footballer of the Year award).

Από το 2010 συγχωνεύτηκε με το βραβείο Παίκτης της Χρονιάς της FIFA, που αφορούσε στον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Το ενιαίο βραβείο ονομάζεται Χρυσή Μπάλα FIFA (FIFA Ballon d’Or) αλλά, συνηθέστερα, Χρυσή Μπάλα. Και κλείσαμε.

Η απονομή της Χρυσής Μπάλας για το 2021 θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου θα βραβευτεί ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη για την περσινή, πλέον, χρονιά. Μια πολύ ενδιαφέρουσα βράβευση μιας και πέρσι, λόγω την πανδημίας του Covid-19 η απονομή ακυρώθηκε.

Η Χρυσή Μπάλα δημιουργήθηκε το 1956 από το γαλλικό περιοδικό «France Football» και θεωρείται η πιο αξιόπιστη από τις πολλές ανάλογες ετήσιες διακρίσεις που διοργανώνουν διάφοροι ανεπίσημοι φορείς. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Ανό, συντάκτης της εφημερίδας «L’Équipe» και του εν λόγω περιοδικού, εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών λίγο νωρίτερα, καθιέρωσε ένα βραβείο για τον ποδοσφαιριστή που έχει γνωρίσει σημαντική επιτυχία με την ομάδα του. Ήθελε δηλαδή, πέρα από την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, να αναδεικνύεται και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής. Η επιλογή γινόταν ανάμεσα σε παίκτες που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά σωματεία, δηλαδή σε πρωταθλήματα χωρών που υπάγονται στην UEFA.

Ως το 1995 η απονομή αφορούσε μόνο Ευρωπαίους στην εθνικότητα ποδοσφαιριστές. Από το 1995 κι εντεύθεν υποψήφιοι για διάκριση είναι όλοι όσοι αγωνίζονται σε ομάδες της UEFA ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση.

Η επιλογή γίνεται με ψηφοφορία, στην οποία ψηφίζει ένας επιλεγμένος αριθμός Ευρωπαίων δημοσιογράφων από πολλές χώρες. Κάθε ψηφοφόρος επιλέγει πέντε ποδοσφαιριστές από μια λίστα 50 υποψηφίων, την οποία έχει καταρτίσει το «France Football» και τους βαθμολογεί από το ένα ως το πέντε. Το σύνολο των πόντων αναδεικνύει το νικητή. Απονέμεται επίσης ασημένιο και χάλκινο έπαθλο στο δεύτερο και στον τρίτο της βαθμολογίας.

Οι πρωτιές:

Πρώτος στη λίστα σε βραβεύσεις είναι ο Λιονέλ Μέσι με 6 πρωτιές, ακολουθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 5 ενώ από τρεις φορές πρώτευσαν μύθοι του αθλήματος όπως οι Μισέλ Πλατινί, Γιόχαν Κρόιφ και Μάρκο φαν Μπάστεν. Έπονται, με δύο, οι Φραντζ Μπέκενμπαουερ, Ρονάλντο, Αλφρέδο ντι Στέφανο, Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε και Κέβιν Κίγκαν.

Από το 2007 και την πρωτιά του Κακά, όλα τα βραβεία πήγαν είτε στον Μέσι είτε στον Κριστιάνο, με εξαίρεση το 2018, χρονιά που ο Λούκα Μόντριτς οδήγησε την Κροατία ως τον τελικό του Μουντιάλ και επισκίασε κάθε άλλη υποψηφιότητα. 

 

Φαβορί και αουτσάιντερ: 

Παραδόξως και παρά την άθλια χρονιά που έκανε με την Μπαρτσελόνα, και τη μέτρια με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Λιονέλ Μέσι προβάλει φαβορί του 1.55 για τη Χρυσή Μπάλα εφέτος. Ίσως επειδή η Αργεντινή κατέκτησε το Copa America για πρώτη φορά μετά από… 28 ολόκληρα έτη!!!!

Ακολουθεί στο 3.50 ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η μηχανή των γκολ της Μπάγερν και στο 8.00 τιμάται ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ που κάνει… μαγικά πράγματα φέτος.

Μετά την τριάδα συναντάμε τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι αλλά και την Ιταλία, Ζορζίνιο, με απόδοση 10.00, τον Ενγκολό Καντέ της Τσέλσι στο 20.00, τον Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ επίσης στο 20.00, τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 30.00 (!) και τον Κιλιάν Εμπαπέ στο 40άρι, άπαντες «πλήρωσαν» την απουσία διεθνών διακρίσεων.

Και τη λίστα κλείνουν ο Ρομέλου Λουκάκου και ο Κέβιν ντε Μπράινε (από 75.00), ο Ιταλός κίπερ Τζίτζι Ντοναρούμα στο 80.00, όπως και ο συμπατριώτης του Τζιόρτζιο Κιελίνι και στο… 100άρι είναι ο Νεϊμάρ.

Η αξία: 

Ζορζίνιο. Ο Ιταλός μέσος κατέκτησε το Champions League με την Τσέλσι καθώς και το Euro 2020 με την εθνική Ιταλίας, στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» ενάντια στην Αγγλία. Αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό χαρτί τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο στον χώρο της μεσαίας γραμμής με μια πολύ υψηλά σταθερή απόδοση. Έτσι, δεδομένων των πολύ μεγάλων τίτλων που κατέκτησε την περσινή χρονιά, ίσως αποτελεί έξυπνη επιλογή για ποντάρισμα…

πηγή: www.koubanezos.gr 
Share