ΜΑΖΙΤΣ “Χρειάζονται περισσότερες ηγετικές ικανότητες οι Κύπριοι διαιτητές”

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Κ.Ο.Π Μίλοραντ Μάζιτς μίλησε στην κάμερα της ομοσπονδίας, κάνοντας την ανάλυση και τον απολογισμό του τριήμερου σεμιναρίου διαιτησίας το οποίο ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή.

Ο κ. Μάζιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν οι διαιτητές στο σεμινάριο αλλά και για το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του για να ανεβάσει στην πρώτη κατηγορία έξι νέους διαιτητές και τέσσερις βοηθούς διαιτητές, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τους διαθέσιμους διαιτητές στη νέα χρονιά. Ο κ. Μάζιτς εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το μέλλον της Κυπριακής διαιτησίας αφού όπως ανέφερε, έχει εντοπίσει στις μικρές κατηγορίες νεαρούς υποσχόμενους διαιτητές με μεγάλη προοπτική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας καθώς και το video με τις δηλώσεις του: 

«Ήταν ένα τριήμερο σεμινάριο πριν την έναρξη της νέας σεζόν. Ήταν πολύ απαιτητικό για τους διαιτητές αλλά και πολύ χρήσιμο για να συζητήσουμε για πολλά θέματα και να μάθουμε από περιστατικά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την προηγούμενη χρονιά.

Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου αφορούσε την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης των διαιτητών. Ήταν υποχρεωτικό για όλους να περάσουν το τεστ της FIFA. Οι διαιτητές έδειξαν να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά τη φυσικής τους κατάστασης. Μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Κάποιοι διαιτητές αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα τραυματισμού. Δεν είναι κάτι σοβαρό. Θα επαναλάβουν το τεστ τις επόμενες εβδομάδες. Από πλευράς φυσικής κατάστασης, οι διαιτητές μπαίνουν στην επόμενη αγωνιστική χρονιά πλήρως προετοιμασμένοι.

Από τεχνικής πλευράς, ασχοληθήκαμε με διάφορα θέματα. Το κυρίως θέμα, αφορούσε τον έλεγχο του αγώνα από τους διαιτητές. Ήταν ένα θέμα που εντόπισα πέρσι και για το οποίο θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι διαιτητές πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο την προσωπικότητα τους και να δείχνουν περισσότερες ηγετικές ικανότητες, κάτι που θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερη διαχείριση των αγώνων.

Επίσης συζητήσαμε για τους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν. Οι διαιτητές πέρασαν από διάφορα τεστ που αφορούν τους κανονισμούς αλλά και το πρωτόκολλο χρήσης του VAR. Αναλύσαμε αρκετό χρόνο σε ομαδικές συζητήσεις και σε ανάλυση πολλών video και συζητήσαμε ενώπιον όλων τα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία την οποία θα κάνουμε πιο τακτικά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κυρίως όσον αφορά την χρήση του VAR. Πλέον έχουμε την εμπειρία της περσινής χρονιάς με το VAR, είχαμε αρκετές περιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε και να δούμε πως μπορούμε να βελτιωθούμε ενόψει της νέας χρονιάς.

Αυτή είναι μια μικρή περίληψη για το τι κάναμε στο σεμινάριο. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, μπορώ να πω ότι το επίπεδο κατανόησης από πλευράς διαιτητών ήταν πολύ ψηλό. Είμαι ικανοποιημένος από τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση τους. Η νέα χρονιά θα είναι  πολύ απαιτητική και το γνωρίζουν. Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να αρχίσουμε μια νέα σελίδα ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ως Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Έχουμε προβιβάσει αρκετούς νέους διαιτητές.  Επίσημα μπορώ να αναφέρω πως έχουν ανέβει στην πρώτη κατηγορία έξι νέοι διαιτητές και τέσσερις νέοι υποσχόμενοι βοηθοί διαιτητές. Επίσης, κάποιοι διαιτητές να ανέβουν στη Β’ Κατηγορία και αυτός, είναι μόνος τρόπος μέσω του οποίου θα προσπαθήσουμε, μέσω της αύξησης της ποσότητας, να έχουμε και καλύτερη ποιότητα.

Ήταν πολύ απαιτητική και επιμορφωτική για τους διαιτητές η περσινή χρονιά, με πολλές προκλήσεις. Είχαμε μειωμένο αριθμό διαιτητών πέρσι και ξέρω πόσες πολλές προκλήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν, στην προσπάθεια μας να ολοκληρώσουμε τη χρονιά με αυτό το μειωμένο αριθμό διαιτητών. Αυτός ήταν και ο λόγος καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ταξίδεψα σε όλη την Κύπρο, προσπαθώντας να εντοπίσω νεαρούς ταλαντούχους διαιτητές. Εντόπισα κάποιους πολύ νεαρούς διαιτητές που αφήνουν υποσχέσεις και έχουν πολύ καλή προοπτική για το μέλλον της διαιτησίας στην  Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου».

 

Πηγή: www.cfa.com.cy 

 

Share