ΘΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ “Η ακαταμάχητη γυναίκα του αθλητισμού”

 

Η Θέα Νικολάου η πολύτεκνη μάνα, η κοινωνική ακτιβίστρια, η πολιτικός, η ενεργή πολίτης στην υπηρεσία του Κυπριακού αθλητισμού….

Τολμηρή και αληθινή στην συνέντευξη που μας παραχώρησε για λογαριασμό της SPORTIVE24 την Τετάρτη το απόγευμα μίλησε εφ όλης της ύλης για τα τεκταινόμενα στον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου και όχι μόνο!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τον αθλητισμό γενικά;

ΘΕΑ: Από πιτσιρίκα στις αλάνες και ερασιτεχνικά  ασχολήθηκα με το γυναικείο ποδόσφαιρο στην ηλικία των 26 χρόνων, με παρεάκια και φίλους σε γήπεδα φούτσαλ.

Το ποδόσφαιρο …. είναι  λατρεία, αδυναμία μεγάλη, ΕΡΩΤΑΣ με μια λέξη!

Ακολούθως προέκυψε η συνεργασία μου με τον ΠΑΣΠ (Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών) το 2009 όπου και διετέλεσα εξωτερική συνεργάτιδα του συνδέσμου συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών του ΠΑΣΠ.

Το 2017 ως Πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης της Αλληλεγγύης και με την συμμετοχή μου στον εθνικό μηχανισμό που είναι  υπό την εποπτεία της Επιτρόπου Ισότητας των φύλων,  η συμμετοχή και η δράση μου έγινε εντονότερη στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών στον αθλητισμό του τόπου.

Επίσης το 2019 διετέλεσα για ένα χρονικό διάστημα εκπρόσωπος τύπου της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου ΛΑΚΑΤΑΜΕΙΑ FC.

EΡΩΤΗΣΗ: Aαγαπημένο σου άθλημα ποιο είναι διαχρονικά Θέα μου;

ΘΕΑ: Το ποδόσφαιρο φυσικά γιατί πιστεύω ακράδαντα στην ομαδικότητα και στο ευ αγωνίζεσθε.  Επίσης μου αρέσει αρκετά η σκοποβολή γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης από την ρουτίνα και την καθημερινότητα μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πας γήπεδο συχνά και ποια ομάδα υποστηρίζεις;

ΘΕΑ: Μετά από μια μεγάλη παύση 15 περίπου χρόνων – λόγο τοκετών και πολλών οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων –  επέστρεψα δριμύτερη στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η ομάδα μου είναι το ΑΠΟΕΛ, αν και τα τέσσερα μου αγόρια υποστηρίζουν την Ομόνοια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κρίνεις το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου εν έτη 2023 με τις τόσες κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο;

ΘΕΑ: Το γυναικείο ποδόσφαιρο αγαπητέ μου Στέλιο σίγουρα βρίσκεται σε πιο ψηλό επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως,  και λυπάμαι που το λέω, συνεχίζει να παρουσιάζει πολλές και μεγάλες ανισότητες σε σχέση πάντα με το ανδρικό ποδόσφαιρο στην Κύπρο.  Παραδειγματικά αναφέρω ότι έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΑΣΠ το 2018, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά. Θλιβερό ήταν το γεγονός πως το 72% των παικτριών δεν αμείβεται. Ενώ το 50% έχει σύμβαση διαρκείας επτά μηνών και κάτω. Μόλις το 4% των ποδοσφαιριστριών αμείβονται μεταξύ 700-1000 ευρώ και το 3% λαμβάνει από χίλια ευρώ το μήνα, η πλειοψηφία ξένες.

Σίγουρα από τότε υπήρξαν διορθωτικές ενέργειες, αλλά χρειαζόμαστε μεγάλους αγώνες ακόμα. Εδώ επίσης να σημειώσω ότι οι ποδοσφαιρίστριες είναι ανασφάλιστες,  προπονούνται σε ακατάλληλες, στην πλειοψηφία εγκαταστάσεις.  Επιβάλλεται η αύξηση την επιχορήγησης από την ΚΟΠ, κάτι που θα βοηθήσει  το άθλημα να ανθήσει.  Πρόσφατα παρακολουθήσαμε 4 ομάδες της Α’ κατηγορίας γυναικείου ποδοσφαίρου να τερματίζουν τη δράση τους… είναι πραγματικά κρίμα!

Να σου θυμίσω επίσης  το 2019 σε αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο την αντίστοιχη ομάδα της Φιλανδίας οι Κύπριες ποδοσφαιρίστριες έχοντας την συμπαράσταση βεβαίως  και των συναδέλφων της Φινλανδίας φωτογραφήθηκαν κρατώντας πανό με το μήνυμα  «Together We Play Strong» («Μαζί Παίζουμε Δυνατά»), ενώ στις παλάμες των χεριών τους οι διεθνείς μας ζωγράφισαν το σήμα της ισότητας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες έχουν τα ίδια όνειρα και τους ίδιους στόχους. Η ενέργεια των δύο ομάδων έγινε με τη στήριξη των συνδέσμων ποδοσφαιριστών των δύο χωρών. 

Αυτό το γεγονός ήταν και η αρχή για την τροποποίηση  του νόμου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού), με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στον χώρο του αθλητισμού, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023. Περιμένουμε φυσικά να τον δούμε κιόλας να εφαρμόζεται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σαν έμπειρο και άτομο με πολλές παραστάσεις γενικώς τι θα συμβούλευες τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν το χόμπι τους που είναι να παίζουν μπάλα;

ΘΕΑ: Κοίταξε εάν μια κοπέλα αγαπά πραγματικά το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά , να θέσει τους στόχους της, να δουλεύει με υπομονή και επιμονή,  προς επίτευξη των στόχων της. Όσα εμπόδια και αντιξοότητες κι αν βρει στο δρόμο της να θυμάται πως ….η δύναμη της γυναίκας είναι ΑΠΥΘΜΕΝΗ!!! Μπορεί να κατακτήσει και να κερδίσει ότι η ίδια επιθυμεί. Μπορώ να δηλώσω ότι εμείς ως οργανωμένα σύνολα και φορείς,  συνεχίζουμε ακατάπαυστα τον αγώνα  για την διεκδίκηση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Εν κατακλείδι το μήνυμα μου προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ , χωρίς διακρίσεις και ανισότητες ….Ο δε πρωταθλητισμός για τους καλύτερους και ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΜΦΑΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑ!!!

 

Ευχαριστώ την διεύθυνση του Bubble Kids Club για την παραχώρηση του χώρου για την συνέντευξη και την φωτογράφηση.

 

 

Share