Στερνό αντίο στον ΣΕΡ Μπόμπι Τσάρλτον…..

 

Η λέξη «θρύλος» έχει γίνει καραμέλα και έχει ακουστεί τόσο πολύ για ποδοσφαιριστές, που έρχεται μια στιγμή που ακούς πως έφυγε από την ζωή κάποιος που η λέξη απλά δεν περιγράφει το στάτους που είχε στο παιχνίδι και δεν ξέρεις πώς να αναφερθείς σε αυτόν!

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο στα 86 του χρόνια, αφού είχε καταφέρει να ξεγελάσει τον χάρο σε εκείνο το τραγικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958 και η μοίρα του επεφύλασσε μια θέση στην ιστορία οδηγώντας τον σύλλογο και την χώρα του στην κορυφή.

Γράφει καλός συνάδελφος Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Δεν ξέρω αν ήταν ο καλύτερος Άγγλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών γιατί κάποιοι θα αναφέρουν τον Τζίμι Γκριβς, άλλοι τον Σερ Στάνλεϊ Μάθιους και άλλοι τον Μπόμπι Μουρ.  Ωστόσο, νομίζω πως υπήρξε ο πιο επιδραστικός και εκείνης της ομάδας του 1966, της μοναδικής άλλωστε που κατέκτησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για την Αγγλία, αλλά και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Γιατί μέσα από τις στάχτες του Μονάχου, γύρω του έκτισε ο Μπάσμπι την ομάδα, η οποία 10 χρόνια μετά την καταστροφή, έγινε ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που πήρε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης!!! Ο ίδιος σκόραρε δυο φορές και σήκωσε το τρόπαιο στο Wembley!

Έπαιξε 106 φορές στην εθνική ομάδα, με τελευταία παρουσία εκείνον τον προημιτελικό στο Μεξικό το 1970 όταν τον έβγαλε από τον παιχνίδι ο Σερ Αλφ Ράμσεϊ πιστεύοντας πως με το 2-0 η Αγγλία είχε εξασφαλίσει απέναντι στη Δυτική Γερμανία την πρόκριση. Αποδείχτηκε μια λάθος κίνηση που έφερε το ματς ανάποδα και μαζί με τον αποκλεισμό τελείωσε και η καριέρα του με το εθνόσημο, αφού πρώτα όμως είχε σκοράρει 49 φορές, ένα ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 2015 που τον ξεπέρασε ο  Γουέιν Ρούνεΐ.

Τις συμμετοχές του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τις έφτασε και τις ξεπέρασε ο Ράιαν Γκιγκς, και στη λίστα των σκόρερ παραμένει δεύτερος μόνο πίσω από τον Ρούνεϊ!

Αν υπολογίσει κανείς ότι τελείωσε το ποδόσφαιρο το 1973, τότε αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός ήταν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ακριβώς την εποχή που μεγάλωσε τον «θρύλο» της και κυρίως γιατί κατάφερε, επειδή υπήρχε ο ίδιος, να οδηγήσει την ομάδα στην επόμενη εποχή μετά την τραγωδία!

Ένας πραγματικός κύριος, ένας άνθρωπος τόσο γλυκός και τόσο υπέροχα ομιλητικός, επεξηγηματικός, ερωτευμένος με αυτό το πράγμα που λέγεται ποδόσφαιρο! Για χρόνια σχολιαστής του BBC σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις δίπλα σε όποιον μετέδιδε, με μικρές και κοφτές ατάκες, ανέλυε και επεξηγούσε αυτό που συνέβαινε!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο απόλυτος έρωτας της ζωής του. Την υπηρέτησε όπως ήξερε ο ίδιος να κάνει, ανιδιοτελώς και με πίστη και σε αυτό που συνέβαινε και σε αυτό που επρόκειτο να έρθει. Χωρίς την δική του στήριξη, πιθανώς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα είχε απολυθεί στα πρώτα τέσσερα δύσκολα χρόνια της παρουσίας του στον πάγκο, στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του στο ημίχρονο όλων των αγώνων αυτό το Σάββατο, το χειροκρότημα του κόσμου ήταν τόσο ζεστό που αντιλαμβανόσουν από αυτό το απλό γεγονός πόσο πολύ ακούμπησε τις καρδιές ενός ολοκλήρου ποδοσφαιρικού έθνους το άκουσμα της είδησης!

Αυτή τη Σαββατιάτικη φθινοπωρινή μέρα, δεν ήταν μια είδηση θανάτου αυτό που ακούσαμε, αν και ξέραμε πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί!

Ήταν ένα πέρασμα στην αθανασία για τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, που η μοίρα αποφάσισε να μην φύγει μαζί με τα αλλά μωρά του Μπάσμπι το 1958 για το αιώνιο ταξίδι. αλλά να τον κρατήσει και να τιμήσει τη μνήμη τους! Και να μεγαλουργήσει!

 

Υ.Γ. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν ποδοσφαιρική ΙΣΤΟΡΙΑ οι νεότεροι!!!! (Στέλιος Παλαζής) 

 

ΠΗΓΗ: BNSports.gr

Share